بازی ایران برای نشان دادن یاغی در سازمان ملل 
(باربارا اسلاوین[۱]/ شورای آتلانتیک/ ۳ شهریور ۱۳۹۷)
با وجود سخنرانی تند ترامپ درباره ایران در مجمع عمومی سازمان ملل، نشست ایران و اعضای گروه ۱+۴ در شب قبل از سخنرانی ترامپ و اعلامیه مشترک دوطرف مبنی بر پایبندی و حمایت از توافق هسته­ای که به دو زبان فارسی و انگلیسی منتشر شد و همچنین ویدئوهایی از دیدارهای دوستانه ظریف با همتایان خود در ۱+۴، این پیام به جهان داده شد که این بار ایران در رابطه با منع اشاعه، شریکی مسئول و وفادار است و این ایالات متحده است که یاغی است. حسن روحانی در سخنرانی خود در مجمع عمومی از آمریکا خواست که به پای میز مذاکره­ای که آن را ترک کرده است برگردد. ایران با وجود اینکه تقریبا از هیچکدام از مزایای وعده داده شده در برجام برخوردار نشده، تمایلی برای خروج از آن ندارد.

نشست سایبری در حاشیۀ مجمع عمومی سازمان ملل به میزبانی معاون وزیر خارجۀ آمریکا 
( وزارت خارجۀ ایالات متحده / ۶ مهر ۱۳۹۷)
این نشست در سطح وزیران و با شرکت وزرای خارجۀ ۲۰ کشور برگزار شد. جان سالیوان ، معاون وزیر خارجه این نشست را در خصوص افزایش مسئولیت دولتها در قبال رفتارها و اقدامات مخرب در فضای مجازی میزبانی کرده و به تشریح سیاست‌های ایالات متحده در قبال راه‌های مقابله با تهدیدات اینترنتی پرداخت. محور بحث‌های صورت گرفته اتهام تهدیدات سایبری از جانب روسیه، چین ، ایران و کرۀ شمالی بود. وی همچنین بر لزوم شروع مجدد گفتگوهای بین‌المللی و تخصصی در این خصوص تأکید کرد. در این گزارش ذکری از کشورهای شرکت کننده در این نشست نشده است.

هشدار وزیر خارجۀ آمریکا به روسیه و چین در جلسۀ شورای امنیت 
(رویترز / ۵ مهر ۱۳۹۷)
مایک پمپئو وزیر خارجۀ ایالات متحده در جلسۀ روز پنجشنبه اعضاء شورای امنیت هشدار داد که روسیه و چین باید به تحریم‌های کرۀ شمالی پایبند باشند. این دو کشور به واسطۀ تحولات مثبت صورت گرفته در پی ملاقات رهبران آمریکا و کرۀ شمالی خواستار کاهش تحریم‌های کرۀ شمالی در شورای امنیت سازمان ملل شده بودند. پمپئو تأکید کرد اجرای تحریم‌های شورای امنیت باید بدون وقفه و با شدت ادامه یابد تا زمانی که از خلع سلاح کامل هسته‌ای اطمینان حاصل کنیم.

سفر ضد آمریکایی اردوغان به آلمان 
(ریانووستی / ۷ مهر ۱۳۹۷)
اردوغان پیش از سفر به آلمان در گفتگو با خبرنگاران با ذکر خاطرۀ بحث وی و آنگلا مرکل با ترامپ در بارۀ خرید گاز از روسیه در حاشیۀ نشست جولای ناتو در بروکسل و با اشاره به سخنان ترامپ در نشست عمومی سازمان ملل مبنی بر وابستگی انرژی اروپا به روسیه گفت: ایالات متحده سیاست تحریم را ادامه داده و آن را به سایر کشورها تحمیل می‌کند. در حالی که برقرار ی نظام جهانی عادلانه بر اساس اصل “حق با طرف نیرومند است” ممکن نیست. آلمان ۳۵ درصد و ترکیه ۵۰ درصد گاز مصرفی خود را از روسیه تأمین می‌کنند. گاز روسیه برای مصرف کنندگان اروپایی و ترک بسیار به‌صرفه تر و مطمئن تر از گاز ال.ان.جی آمریکا می‌باشد. در این میان نه تنها غیر قابل پیش‌بینی بودن سیاست‌های اقتصادی آمریکا که عرضۀ گاز ال. ان. چی همواره با ریسک و بی‌ثباتی در قیمت و شرایط تحویل همراه می‌باشد. لذا اغلب کشورهای اروپایی راغب به سرمایه‌گذاری بر خط لولۀ جریان شمالی ۲ و تأمین گاز از روسیه می‌باشند.

دیدار روسای جمهور ایران و کوبا در حاشیه نشست سازمان ملل
(لتیسیا مارتینز هرناندز[۲]/گرنما/ ۲ مهر ۱۳۹۷)
رئیس جمهور کوبا دیاز کانل مواضع انقلاب و دولت کوبا را ادامه حمایت و توسعه روابط با ایران عنوان نمود و با تجلیل از هوشمندی و قاطعیت دولت ایران در مذاکرات ۱+۵، خروج امریکا از برجام را بازگشت به عقب و خطر بین المللی بزرگی برای معاهدات بین المللی و امنیت منطقه قلمداد نمود. دیاز کانل بر ضرورت مبارزه با یکجانبه گرایی امریکا تاکید ورزید. همچنین در خصوص روابط کوبا و امریکا بیان داشت که هاوانا به رغم تفاوت های ایدئولوژیک خواهان روابط متمدنانه با آمریکاست، البته دولت ترامپ دولتی است که برقراری روابط با آن بسیار دشوار است.

پیام قطع کمک های ترامپ به آنروا برای فلطسطینی ها و خاورمیانه 
( الیزابت مارتو، IISS، ۳۱ شهریور ۹۷)
هدف آمریکا در قطع کمک های آنروا، علاوه بر ملزم کردن کشورهای عرب میزبان جمعیت های فلسطینی آواره به دادن هزینه نگهداری آن ها، حذف مساله وضعیت آوارگان از مذاکرات بین اسراییل و فلسطینی ها بوده است. این درحالی است که اتحادیه اروپا ۱۴۳ میلیون دلار در سال ۲۰۱۷ به آنروا کمک کرده است و برخی از منابع کمک ها هم شخصی و فردی است. به طور کلی ۹۲% کمک های آژانس حمایت از فلسطینی های آنروا از طریق مشارکت دولت ها تامین می شود که یک سوم آن را آمریکا تامین میکرده است. دولت ترامپ و جرارد کوشنر بر آنند که محمود عباس را به دلیل مخالفت شدید با مساله انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم و شناسایی آن در سال ۲۰۱۷ به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی و تیرگی روابط متعاقب آن مجازات کنند. در حال حاضر سه دولت عربی عربستان سعودی، امارات متحده عربی و کویت، در بین ۲۰ کمک کننده نخست آنروا هستند. که به ترتیب ۵۳، ۱۳ و ۹ میلیون دلار در سال ۲۰۱۷ به این سازمان کمک کرده اند. همچنین قطع کمک ها در شرایط کنونی می تواند منجر به رقابت بین کشورها برای نشان دادن خود به عنوان حامی اول فلسطین در منطقه خواهد شد و این می تواند دور جدیدی از رقابت قدرت های منطقه ای را موجب شود.

معرفی طرح قانون اعمال محدودیت بر استفاده از بودجه­ جهت انجام عملیات نظامی در/علیه ایران 
(سایت کنگره، ۴ مهر ۹۷)
سناتور تام یودال طرح قانونی جهت اعمال محدودیت بر استفاده از بودجه­ جهت انجام عملیات نظامی آمریکا در ایران و یا علیه ایران را روز ۲۶ سپتامبر تقدیم سنا کرد. این طرح به کمیته روابط خارجی سنا ارجاع داده است و در حال حاضر ۷ سناتور دیگر از حامیان این طرح هستند. متن طرح اولیه این قانون هنوز منتشر نشده است.

سوء استفاده از ترس از تروریسم در سیاست گذاری های آمریکا در قبال ایران 
(پل پیلار کارشناس ارشد سابق سیا[۳]/نشنال اینترست/ ۴ مهر۱۳۹۷)
نویسنده به سابقه ی حمایت آمریکا از عربستان، پاکستان و دولت های چپگرای یونان در گذشته اشاره می کند که همگی با آن که در گسترش تروریسم دست داشتند، اما هیچگاه از سوی آمریکا مواخذه نشدند. برداشتن اسم عراق از فهرست حامیان تروریسم در دوران جنگ ایران و عراق و بازگرداندن آن در هنگام حمله ی عراق به کویت، نمونه ای دیگر از این دست است. بازگرداندن کره شمالی به این لیست هم نمونه ای دیگر است. بدترین نمونه از این سو استفاده در دوره ی بوش پسر رخ داد که آمریکا مدعی ارتباطی موهومی بین صدام و القاعده شد که برای راه انداختن جنگ عراق به کار رفت. ایران در سوریه، یمن و عراق به گروه هایی کمک می کند که با القاعده و داعش می جنگند و عجیب نیست اگر بگوییم آمریکا در انتخاب متحدان در مبارزه با تروریسم اشتباه کرده است. القاعده در یمن، خطرناکترین دشمنِ مشترکِ حوثی ها و آمریکاست. حمله داعش به مجلس ایران هم قیمتی بود که ایران به خاطر جنگ با داعش داد.

 

 

[۱]– Barbara Slavin

[۲] Leticia Martinez Hernandez

[۳]Paul R. Pillar

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *